Felix Community

Personalized recruitment doorbreekt dozen schuiven

De recruitment branche staat bol van onverschilligheid. De belangrijkste klantgroep voelt zich als handelswaar gebruikt. Hoe is het mogelijk dat er in een mensen-business zo weinig oprechte belangstelling is voor mensen?

Snel scoren

Zelf heb ik ook ‘dozen geschoven’. Ik heb er bijna 10 jaar keihard aan meegedaan. Alles aan de kant om mijn targets te behalen. Ik zag uiteindelijk in dat we vastzitten in ons angelsaksische kapitalistisch systeem. Alles moet wijken voor winstoptimalisatie. Zolang de recruiters op de werkvloer de directie en aandeelhouders tevreden houden, krijgt ieder zijn of haar stukje van de taart. Daarnaast is de klant in deze sector ver/gewend geraakt aan betalen voor eindresultaat. Weinig commitment, maar wel alle risico’s voor de recruiting partner. Iedereen probeert elkaar hierdoor te snel af te zijn. Hoe sneller je de cv’s doorschuift, hoe meer aanspraak je maakt op een dikke bonus.

Dit vluchtige model is onhoudbaar. Gewenning aan die extrinsieke beloning resulteert in een onverzadelijke zoektocht naar meer. Voor een enkeling aan de top werkt dit, maar klanten en kandidaten voelen zich genaaid. Hoewel ik heerlijk op mijn exorbitant dure bank naar mijn thuisbioscoop gluurde (allemaal dankzij snel verdiend bonusgeld), vroeg ik me steeds vaker af; mensen zijn toch geen dozen?

Oprechte empathie

Onverwacht was dat inzicht eigenlijk niet voor me. Als student werkte ik als taxichauffeur, klantenservice-medewerker, maar ook in de thuiszorg en in zowel chique lunchrooms als doodnormale strandtenten. Mijn talent bleek het laveren tussen alle soorten en maten mensen. Vooral omdat ik oprecht geïnteresseerd was in hun verhaal.

Als junior recruiter was ik dat talent uit het oog verloren. Het klinkt voor de hand liggend, maar weer écht luisteren naar mensen, oftewel je belangrijkste kapitaal, is uniek in deze branche. Hierdoor kon ik doorgronden wat hun behoefte was, maar ook hun problemen, doelen, angsten of kleine gewoontes. Mijn vragen bleven niet hangen op het niveau van doorgroeimogelijkheden, leaseauto of hoogte van salaris (voorheen: hoe hoger uitonderhandeld, hoe vetter de bonus). Maar simpelweg oprecht op zoek gaan naar de reden waarom iemand ‘s ochtends opstaat om naar het werk te gaan. Wat lost werk voor diegene op?

Geluk in werk

Ik kwam er snel achter dat werk zorgt voor waardering, inzicht in talenten en groeikansen, nieuwe vriendschappen, iets nuttigs doen, bijdragen aan de maatschappij of een beter leven van een ander. Dat maakt mensen gelukkiger dan geld. Zo ontstond voor mij een totaal andere drive om mensen te helpen naar een nieuwe, op maat passende, werkplek. Ver weg van problemen, angsten of frustraties en dicht bij persoonlijke behoeften en doelen.

Mijn werk werd leuker, diepgaander en strategischer. Ik bekijk nu alles vanuit het perspectief van de kandidaat. Waar traditioneel recruitment met ‘one size fits all’ hagel schiet in oa. uniforme job advertenties op jobboards of redeneert vanuit het oogpunt van het bedrijf (“Ben jij een alleskunner in..of..Voldoe jij aan deze functie-eisen”), zet ik nu bewezen inzichten uit marketing en gedragspsychologie in. Zo kruip ik in het dna van het individu en is het mogelijk om een op maat gesneden oplossing voor diens behoeften aan te bieden. Personalized recruitment blijkt ook voor mijn klanten uiterst effectief in de strijd om het beste talent. Het activeert namelijk latent werkzoekenden, verlaagd de doorlooptijd van vacatures tot wel 60% en kosten met 50% en uitstroom wordt sterk verlaagd. Vooral omdat kandidaten nu vaker kiezen voor een duurzaam uitdagende baan, bij een bedrijf en team dat perfect past bij hun ultieme wensen.

Blijf jij met hagel schieten of denk je ook dat ‘one size NOT all fit’?

Of plan een afspraak met ons in

Laden...

Delen met je netwerk

FELIX Tw cover inschrijven

Wij zijn er Om elkaar te helpen

Als je het gevoel hebt dat recruitment anders moet?

Recruitment is aan het veranderen van skills naar purpose driven. Het gaat om de mens en daarom bouwen wij community’s.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Email*
Wachtwoord*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Hallo!

Login op jouw Felix account